Zelf een nummer opnemen

mixingstudioonline-1-1024x536

Waar ga je jouw nummer opnemen?

Als je (voor het eerst) een eigen nummer of demo wil op gaan nemen, dan zullen er een aantal keuzes gemaakt moeten worden. Een van de belangrijkste is misschien wel: wáár ga je het opnemen? Gewoon thuis vanuit een homestudio, of ga je een opnamestudio afhuren? Als er bijvoorbeeld een drumstel moet worden opgenomen, dan lijkt een opnamestudio vaak de meest logische keuze. Om een drumstel op te nemen zijn er meestal veel microfoons en/of een juiste akoestiek nodig.  Daarnaast moet je apparatuur hebben om al die microfoons in één keer op te kunnen nemen. Het is zeker mogelijk om een cd opnemen thuis te doen, maar dan heb je wel wat technisch inzicht, een geschikte ruimte en apparatuur nodig.

Als er genoeg technische mogelijkheden aanwezig zijn, óf er worden geen ingewikkelde instrumenten gebruikt, dan is het erg goed mogelijk om gewoon thuis of in de oefenruimte geluidsopnames te maken.

Zelf een nummer opnemen 1
Kijk voor studioapparatuur op studiodeals.nl

Een nummer opnemen in een opnamestudio

Veel bands willen een demo of cd opnemen, zij kiezen er geregeld voor om dit in een opnamestudio te doen. Een cd opnemen in een studio heeft zowel voordelen als nadelen ten opzichte van thuis een nummer opnemen.

De voordelen van het opnemen in een goede opnamestudio zijn onder andere:

 • – Er is een goede akoestiek en waar nodig isolatie
 • – Het is meestal mogelijk om met meerdere muzikanten tegelijk alles in één keer ‘live’ op te nemen
 • – Alle technische apparatuur en kennis is aanwezig om een goede opname te kunnen maken.

Nadelen of valkuilen:

 • -Het grootste nadeel is dat je de studio per uur of per dag moet betalen. Zodoende moet alles gebeuren binnen de tijd dat de studio geboekt is.  Als je thuis opneemt, kun je net zoveel takes maken als je nodig hebt.. het kost niets extra.
 • -Soms horen muzikanten/bands  in de studio voor het eerst terug hoe ze klinken, omdat ze zichzelf thuis of in de oefenruimte nooit hebben opgenomen. Dan is het echter al te laat om een goede strakke demo of cd in te spelen.
 • -Er wordt vaak voornamelijk tijd geboekt voor de opname zelf. De tijd die nodig is voor het mixen en masteren wordt vaak onderschat en even snel aan het einde gedaan.

Zelf thuis een nummer opnemen

Met de huidige technische mogelijkheden is het vrij eenvoudig en betaalbaar om thuis zelf meersporen opnames te maken. Ook dit heeft enkele voor en nadelen.

Voordelen zijn onder andere:

 • Je kunt iedere track net zo vaak opnieuw inspelen totdat je volledig tevreden bent
 • De benodigde apparatuur om professioneel op te nemen is redelijk betaalbaar
 • Je kunt de opnames in jouw eigen vertrouwde omgeving doen, met enkel de mensen om je heen die je daarbij nodig hebt.

Enkele nadelen zijn:

 • Een valkuil is om té lang bezig te zijn met een nummer of cd. Daar waar je in de studio juist beperkt wordt door de tijd, kun je thuis wel eens doorslaan en véél te lang bezig blijven met het finetunen van een productie. (Hoewel dat in het éne geval meer oplevert dan in het andere)
 • Je zult enigszins moeten investeren in apparatuur en mogelijk een ruimte akoestisch moeten aanpassen

Mixen en masteren; de andere helft van het werk

Vaak wordt te licht gedacht over het mixage proces. Je kunt het zo zien: iemand koopt een Ferrari, maar om wat geld te besparen laat hij er een motor van een Fiat 500 inzetten.

Zodra de opnames gereed zijn en je bent tevreden over het geheel, moet het goed gemixt en gemasterd worden. Dit is het moment waarop het eindproduct valt of staat. Een slechte mix helpt alle gedane moeite om zeep. Ook al zit de song muzikaal gezien misschien perfect in elkaar, het totaalgeluid en het gevoel wat het nummer zou moeten opwekken komt pas tot zijn recht als het goed gemixt wordt. Soms wordt er bij thuisopnames toch voor gekozen om het mixen en masteren zelf te doen, wat ergens begrijpelijk is, want je kunt best een heel eind komen. Maar tussen het zelf mixen of laten mixen en masteren door een ervaren technicus, zit meestal een wereld van verschil! Bij het cd opnemen in een opnamestudio wordt weer erg vaak beknibbeld op de tijd voor mixage, terwijl je er vanuit moet gaan dat een goede mix, minstens net zoveel tijd kost als de opname zelf.

Het laten masteren is ook een essentieel en zeer specialistisch onderdeel van het productieproces. Een cd opnemen zonder mastering bestaat simpelweg niet.

Zoals je leest is het belangrijk om minstens zoveel aandacht en tijd te (laten) besteden aan het proces wat volgt na de opnames: het mixen en masteren. En dan maakt het niks uit of je thuis opneemt, of in een opnamestudio.

Welke apparatuur heb je nodig?

Om zelf een cd of nummer op te nemen heb je uiteraard apparatuur nodig, zoals bijvoorbeeld microfoons, software, en een geluidskaart / audio interface. Op deze pagina lees je wat je nodig hebt voor jouw studio!