Band beginnen

band beginnen

Als je jouw eerste stappen hebt gezet als aspirant muzikant en je jouw instrument inmiddels redelijk goed beheerst, is het misschien wel tijd om met anderen samen te gaan spelen! Dat is immers het leukste van muziek maken, een harmonie vormen met andere enthousiaste musici.

Wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken?

Een band beginnen: Muzikanten zoeken

Wanneer je op een muziekschool zit is dit vaak redelijk eenvoudig, veel muziekscholen stellen zelf al groepjes samen om beginnende musici samen te leren spelen. Wanneer je niet in die luxe positie zit, zijn er gelukkig allerlei online kanalen waar je andere muzikanten kunt vinden. Denk aan marktplaats, muzikantenbank.net, www.muzikantenbank.eu en zo zijn er nog wel meer te vinden via Google. Met een band beginnen is het is belangrijk om de juiste mensen te vinden, anders loop je al snel tegen teleurstellingen aan.

Zoek naar mensen die:

  • Jouw band qua instrumentarium goed aanvullen. Bijvoorbeeld geen 2 bassisten, of 2 drummers. Tenzij je daar een heel specifieke reden voor hebt.
  • Een beetje op hetzelfde niveau hun instrument beheersen als jij. Het is voor niemand leuk als er een enorm niveauverschil is tussen verschillende bandleden.
  • Min of meer bij elkaar in de buurt wonen
  • Zelf over instrumenten en zo nodig versterking beschikken. Iemand die alleen een basgitaar heeft, maar geen versterker is niet echt handig. Qua zang is dit meestal wat lastiger. Het komt niet vaak voor dat een vocalist over een eigen zanginstallatie beschikt. Deze vind je dan ook bijna altijd terug in oefenruimtes die je kunt huren.
  • Grofweg van hetzelfde muziekgenre houden.
  • Het graag simpel willen houden en niet meteen willen gaan voor ontzettend moeilijk te spelen nummers. Dat geeft zo ontzettend veel frustratie. Speel vooral in de beginfase gewoon nummers die iedereen leuk vindt en redelijk eenvoudig kan spelen.
  • Niet arrogant of te vol van zichzelf zijn. iedereen is even belangrijk in een band en zo zouden de onderlinge verhoudingen ook moeten zijn
  • Dezelfde ambitie en tijd beschikbaar hebben

Een band beginnen: een ruimte om te spelen

Een band beginnen met andere muzikanten kan heel simpel zijn: je spreekt bij één van de bandleden thuis af en gaat lekker samen muziek zitten maken. Wat hiervoor een goede oplossing is, is een apparaat waarin iedereen zijn instrument en hoofdtelefoon inplugt zoals de TC Helicon Blender. Voorwaarde is wel dat iedereen elektrisch speelt, ook de drummer! Een microfoon aansluiten kan overigens alleen wanneer je er een losse microfoon pre-amp bij koopt. Die hoeven niet zo duur te zijn, zoals deze van behringer.

Maar wanneer je toch echt luid wilt spelen zonder koptelefoons op, dan is thuis spelen eigenlijk bijna nooit een goede optie. Een (beginnende) band maakt in de regel gewoon ontzettend veel herrie. Misschien heb je het geluk dat één van de bandleden een huis heeft waar dit geen problemen oplevert, maar anders ben je genoodzaakt om op zoek te gaan naar een ruimte waar je kunt oefenen. Zo zijn er meerdere volledig ingerichte oefenruimtes te huur door heel het land, waar ook vaak een backline staan met versterkers en een drumstel. Of misschien kun je gewoon ergens met een school of bedrijf een afspraak maken, dat je daar mag repeteren.

Band beginnen 3

Welk repertoire kies je voor je band?

Uiteraard wil je graag de muziek spelen die je zelf leuk vindt. Als het goed is heb je inmiddels mensen bij elkaar gevonden die daar ongeveer dezelfde mening over hebben. Het is fijn als iedereen inbreng mag hebben in het uitkiezen van het repertoire, maar zoals al eerder gezegd: probeer het simpel te houden. Wanneer je als beginnend muzikant / band kiest voor lastige nummers, ligt frustratie en irritatie op de loer. Doe gewoon voorlopig alleen nummers die iedereen redelijk eenvoudig kan spelen, dan beleef je als groep de meeste plezier. Wat hierbij ook nog belangrijk is… ook voor eventueel publiek is het veel leuker om naar een beginnende band te luisteren en kijken die simpele nummers goed speelt, dan een band die staat te stuntelen. Hou hierbij dus respect voor elkaar, als iedereen een nummer kan spelen, maar bijvoorbeeld de drummer kan het niet: probeer het dan bijvoorbeeld naar een later moment te verplaatsen zodat de drummer er (Eventueel met een leraar) op kan oefenen. Wist je overigens dat het over-overgrote deel van de beginnende coverbandjes meerdere nummers van Anouk speelt? Misschien iets om te overwegen om juist niet te doen, als je jezelf wilt onderscheiden 😉

Hoe vaak moet je repeteren met een band?

Dit hang natuurlijk totaal af van de ambities van de band. Wil je alleen maar een keer in de zoveel tijd samenkomen om lekker samen wat aan te jammen? Dan maakt het natuurlijk niets uit. 1 x per maand of zo is leuk!

Wil je als band echt gaan repeteren en steeds iets beter gaan klinken, dan is een minimum van 1 x per week wel aan te raden. Gevorderde hobbybands die ook al geregeld optreden, repeteren vaak één keer per week om nieuwe nummers te oefenen. (instuderen doe je immers thuis!) Maar wanneer je echt de ambitie hebt om een goed geoliede machine te worden, dan moet je toch echt een paar keer per week samen spelen om elkaar te leren aan te voelen en als één geheel te gaan klinken. En dat is natuurlijk náást je eigen thuisstudie.

Optreden met de nieuwe band!

De meeste bandjes willen uiteindelijk toch eens een optreden gaan doen. Vaak wordt er door vrienden, kennissen en collega’s al om gevraagd, dus dat is leuk: dan heb je ook meteen publiek. Aangezien het dan ook nog om bekenden gaat is succes gegarandeerd! Hou er rekening mee dat je in ieder geval een zanginstallatie nodig hebt voor de vocalisten en eventueel de toetsenist. Misschien heeft de bassist een luidere basversterker nodig, of wil je de hele band uit-versterken met een PA Installatie. Dergelijke spullen kun je natuurlijk aanschaffen, maar ook huren bij het plaatselijke PA verhuurbedrijf.

Veel plezier met het oprichten van jouw band!!

Band beginnen 4