Wat is het doel van een DI-Box?

dbx dB-10 Passive D.I. Box

Een DI-box, ook wel kortweg DI genoemd, heeft drie belangrijke doelen:

1. Impedantie-aanpassing:

De DI-box past de impedantie van een signaal aan.expand_more Instrumenten zoals elektrische gitaren en basgitaren hebben een hoge impedantie, terwijl mengpanelen en audio-interfaces een lage impedantie prefereren. De DI-box verlaagt de impedantie van het signaal, waardoor het beter compatibel is met de apparatuur. Dit zorgt voor een betere signaaloverdracht en voorkomt signaalverlies of vervorming.

2. Balancering van signalen:

De DI-box kan een ongebalanceerd signaal omzetten in een gebalanceerd signaal.expand_more Een gebalanceerd signaal is minder gevoelig voor storingen en ruis, wat resulteert in een betere geluidskwaliteit.expand_more Dit is vooral belangrijk bij lange kabelverbindingen.

3. Aarding:

De DI-box kan aardlussen voorkomen.expand_more Aardlussen zijn ongewenste stroomlussen die kunnen ontstaan ​​door verschillende apparaten die op verschillende aardingspunten zijn aangesloten.expand_more De DI-box kan de aarde van het signaal isoleren, waardoor aardlussen worden voorkomen.

Naast deze drie hoofddoelen, kan een DI-box ook nog andere functies hebben:

  • Signaalversterking: Sommige DI-boxen hebben een actieve voorversterker, die het signaal kan versterken voordat het wordt verzonden.expand_more Dit kan handig zijn voor instrumenten met een zwak signaal.
  • EQ-aanpassing: Sommige DI-boxen hebben een ingebouwde EQ, waarmee het signaal kan worden aangepast.
  • Ground lift: Sommige DI-boxen hebben een ground lift-schakelaar, waarmee de aarde van het signaal kan worden losgekoppeld.expand_more Dit kan handig zijn om aardlussen te voorkomen.

DI-boxen worden in verschillende toepassingen gebruikt:

  • Live optredens: DI-boxen worden vaak gebruikt om instrumenten aan te sluiten op een mengpaneel.
  • Opnamestudio’s: DI-boxen worden in de studio gebruikt om instrumenten direct op te nemen.
  • Broadcast: DI-boxen worden in de broadcast-industrie gebruikt om audiosignalen te converteren voor gebruik in radio- en televisie-uitzendingen.

Er zijn verschillende soorten DI-boxen op de markt:

  • Passieve DI-boxen: Deze DI-boxen hebben geen stroomvoorziening nodig.expand_more Ze zijn eenvoudig en goedkoop, maar ze kunnen het signaal niet versterken.
  • Actieve DI-boxen: Deze DI-boxen hebben een stroomvoorziening nodig.expand_more Ze kunnen het signaal versterken en bieden vaak extra functies, zoals EQ en ground lift.

De keuze voor de juiste DI-box hangt af van de toepassing. Voor live optredens is een passieve DI-box vaak prima. Voor gebruik in de studio of in de broadcast-industrie is een actieve DI-box met extra functies wellicht een betere keuze.

YouTube