Zelf muziek mixen

mmm-mixer-background

Wat bedoelt men eigenlijk met ‘zelf muziek mixen’?

Er zijn 2 verschillende betekenissen van de term muziek mixen:

 1. De oorspronkelijke betekenis van muziek mixen is het samenvoegen van verschillende muziekinstrumenten tot één muzikaal en audio technisch kloppend geheel.
 2. Sinds de opkomst van de DJ, wordt onder muziek mixen ook verstaan het in elkaar over laten vloeien van verschillende muziektracks.

De manier van mixen waar deze blog over gaat is type 1: het mixen van verschillende instrumenten tot één muzikaal geheel. Feitelijk hetzelfde wat ook een dirigent voor een groot orkest doet, maar dan door middel van technische hulpmiddelen zoals een (softwarematig) mengpaneel en effectapparatuur.

Zelf mixen eigenlijk best lastig?

Ben je al begonnen met het zelf mixen van jouw muziek, maar wil het niet goed lukken? Dat is niet zo raar, het vergt namelijk veel ervaring / kennis, technisch inzicht en aanleg. Je kunt zelf echter wel best ver komen! De meeste muzikanten en producers besluiten echter om de uiteindelijke mix aan een professional over te laten. Wil je toch zelf jouw muziek mixen, al is het maar om een basis ‘schets’ te maken? Lees dan verder!

Wat heb ik nodig om zelf muziek te mixen?

Als je zelf thuis muziek op wilt nemen en mixen zul je daarvoor speciale software voor nodig hebben. Als je daarnaast ook nog echte muziekinstrumenten wil opnemen zoals een gitaar of drums, komt er nog veel meer bij kijken. Denk daarbij aan de microfoons, kabels, geluidskaart (Audio-interface) enzovoorts. Op deze pagina vind je een mooi uitgebreid overzicht met apparatuur en software om zelf muziek te mixen.

Zelf muziek mixen: 6 valkuilen

Om te leren goede mixen te maken, zul je eigenlijk eerst meerdere malen moeten falen. Zoals het is met alles wat je wilt leren, je leert het beste door het erst een aantal keer goed fout te doen. Het mooie van zelf muziek mixen is, dat je jouw eindmix waar je ontzettend veel tijd, energie en passie in hebt gestoken meteen kunt vergelijken met een “professionele” mix van bijvoorbeeld een bekende artiest. Dit is dé manier om jouw eindproduct te beoordelen, je hoort meteen waar bij jou de pijnpunten zitten. Vaak is het ook verstandig om al tijdens het mixen steeds een referentietrack te beluisteren, zodat je een idee hebt waar je naartoe kunt werken. Kies een vergelijkbaar nummer uit hetzelfde genre waarvan je de sound te gek vindt en ga mixen.

Als je beginner bent, zul je merken dat zelf muziek mixen nog tegen kan vallen. Daarom zal ik hier alvast 6 valkuilen opsommen waar veel beginnende producers – geluidstechnici intrappen, zodat jij deze fouten alvast kunt omzeilen!

 1. Teveel laag / sublaag
  De meest voorkomende problemen bij zelf muziek mixen ontstaan in de lage frequenties. “lekker vette producties maken, met super veel bas” lijkt te gek, maar in de praktijk is het beheersen van het laag zo ongeveer het moeilijkste gedeelte van het mixen en masteren. Het gevolg van wanneer je dit slecht doet, is namelijk bijna altijd een ongedefinieerde dichtgeslibde brei van bassen en bassdrums, die de hele mix om zeep helpen. Het is om te beginnen van het grootste belang, om de bas en de basdrum qua frequenties enigszins van elkaar te scheiden, om ervoor te zorgen dat deze niet in elkaars vaarwater zitten.
 2. Geen referentiemateriaal geluisterd
  Wanneer je zelf helemaal los gaat met zelf muziek mixen zonder ook maar 1 moment te luisteren naar referentiemateriaal, is de kans groot dat je voor een flinke teleurstelling komt te staan. Vooral als beginnende producer / technicus is het belangrijk om jouw mix steeds te vergelijken met “professionele” mixen van bijvoorbeeld bekende artiesten. Zo weet je wat er vereist is om jouw mix niet volledig ten onder te laten gaan naast het geweld van muziek die wél goed gemixt is
 3. Gefocust op apparatuur in plaats van je oren
  Toegegeven, het dromen over mooie apparatuur blijft waanzinnig leuk. Het blijft echter een groot misverstand dat je door het kopen van veel, dure apparatuur jouw mixen evenredig verbetert. Eigenlijk zijn er maar een paar factoren die erg belangrijk zijn: een paar goede studiomonitoren, een knappe computer met DAW, een audio interface en een goede akoestiek. Alles wat je verder aanschaft aan plugins, hardware, controllers etc is mooi en handig, maar ze zullen in de basis niet direct jouw mixen verbeteren. Het mixen doe je met je oren en jouw creativiteit, aangevuld met technische kennis.
 4. Ongeduldig zijn
  Helaas is het zo dat een goede mix meestal moet ‘rijpen’. Maak je eerste opzetje, laat het rusten. Luister weer met een fris oor en ga serieus aan de slag. Laat het weer rusten en ga wat anders doen. Probeer nog preciezer verder te mixen… enzovoorts. Maak steeds een bestand van het resultaat en beluister het op verschillende systemen en locaties. En vergelijk het met andere professionele muziek. Zo wordt jouw mix steeds beter. Wees streng voor jezelf en neem de tijd.
 5. Teveel effecten
  Ik ontvang wel eens mixen ter beoordeling, die zijn voorzien van een dikke deken van reverbs en delays. Een stuk muziek waarbij je de verschillende instrumenten bijna niet meer van elkaar kunt onderscheiden, is meestal niet erg prettig om naar te luisteren.  Natuurlijk is het toevoegen van effecten een leuke bezigheid en kun je de mix er soms behoorlijk mee opleuken, maar wees voorzichtig. Overdaad schaadt.
 6. Niet ‘mono-compatibel’ mixen
  Hou er rekening mee dat je jouw mix ook regelmatig in MONO beluistert! Er zijn veel apparaten in omloop waarmee mono wordt geluisterd, dus zorg dat jouw mix ook daarop goed klinkt! De uitdaging kan hem vooral gaan zitten in fase problemen, waarbij een optelling van het linker en rechter kanaal kan lijden tot het opheffen van bepaalde frequenties / instrumenten / klanken.

Veel plezier met het zelf mixen van jouw tracks!

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je plezier beleeft aan het mixen. Maar het is natuurlijk geweldig als jouw toehoorders straks ook enthousiast zijn. Ook het luisteren naar tips van anderen en jezelf aansluiten bij bijvoorbeeld Facebook groepen is nuttig. Zo kun je op een ongedwongen manier steeds meer kennis opdoen. Vergeet echter niet dat mixen vooral een creatief proces is!