Welke snaren voor de basgitaar?

bassnaren

Snaren voor de basgitaar, wanneer, hoe en welke?

Snaren op een basgitaar kunnen lang meegaan, maar je zult ze een keer moeten vervangen. Wanneer je dit zult moeten doen dan zul je ook zien dat de keuze die je hebt enorm groot is. Je hebt sets, losse snaren, dikke snaren, dunne snaren, flatwound en roundwound. Zie je door alle mogelijkheden door de bomen het bos niet meer. Dan kunnen wij je helpen! In dit artikel in dit artikel nemen we je mee langs het kopen van snaren voor de basgitaar. Om alvast meteen met de deur in huis te vallen: De volgende bassnaar merken zijn het meest populair: DR Strings, D’Addario, Ernie Ball, GHS, Elixir en Dunlop.

Snaren voor de basgitaar, wanneer vervangen?

Snaren voor de basgitaar gaan normaliter een stuk langer mee dan gewone snaren. Toch zul je na verloop van tijd inzien dat het kopen van nieuwe snaren onvermijdelijk is. Maar, wanneer is dat moment? Wanneer de snaren wat doffer geluid produceren, wanneer je meer bijgeluiden hoort dan normaal gezien of wanneer het gevoel in de snaren niet meer zo goed is, dan is het toch echt tijd om de snaren te gaan vervangen. Wanneer je de snaren voor de basgitaar vervangt met frisse snaren dan zul je opnieuw een stuk fijner prettiger en beter gaan spelen. Je zult merken dat het geluid direct weer een stuk beter klinkt! Het is ongelooflijk hoeveel bassnaren vervangen kan doen voor het geluid en de ervaring tijdens het spelen!

Hoeveel nieuwe snaren moet ik kopen voor mijn basgitaar.

Oké, deze vraag klinkt simpel en misschien ietwat overbodig, maar dit is wel het eerste waar je naar kijkt wanneer je nieuwe bassnaren gaat kopen. De meeste basspelers zullen gewoon simpelweg een setje bassnaren van vier aanschaffen. Ook bestaan er setjes bassnaren voor vijfsnarige, zessnarige, en er bestaan zelfs zetjes voor basgitaren met acht snaren. Wanneer je alleen op zoek bent naar losse snaren, dan is het in de meeste gevallen zo dat je het beste alle snaren gewoon direct kunt vervangen. Het kan best zijn dat de andere snaren nog in prima conditie zijn, maar je zult merken dat die ene nieuwe snaar al een hoop verandert. En wanneer je dan een zo evenwichtig mogelijk geluid wilt hebben, dan kun je het beste alle snaren vervangen.

Snaren voor de basgitaar, de juiste dikte.

Wanneer je niet echt een voorkeur hebt voor een bepaalde dikte, dan zit je eigenlijk altijd wel goed met een setje medium. De meeste gitaren met vier snaren worden vanuit de fabriek geleverd met vier snaren erop. Deze hebben meestal een dikte van 0.050 tot 0.105 inch. Er bestaan ook medium setjes die net even iets dunner zijn. Deze hebben een dikte van 0.045 tot 0.100 inch. Heel erg veel verschil zul je niet merken. Het getal dat bij beide varianten als eerste werd genoemd is de diameter van de snaar die het dikste is.

Wanneer je als basspeler net even wat soepelere klanten wilt produceren, dan is een lichter setje altijd wel goed. Wanneer je een toon wilt die voller klinkt en iets luider in een lagere stemming, dan zijn dikkere snaren (heavy snaren) de juiste optie om voor te gaan.

De lage B-snaar op een basgitaar met vijf snaren heeft meestal een dikte van 0.120 of 0.135 inch wanneer je er een medium setje op doet.

Hoe lang moeten snaren voor de basgitaar zijn?

Er bestaat een long scale lengte, hiermee zit je eigenlijk altijd wel goed. Dit is de meest gekozen lengte.

Wanneer je een langere mensuur hebt dan gemiddeld, of wanneer de snaren geheel door de body heengaan, dan is het mogelijk dat je een scale setje nodig hebt van de variant extra long. Wanneer je een basgitaar hebt die iets korter is dan gemiddeld dan heb je altijd nog short scale en medium scale setjes.

Welk materiaal is het beste voor snaren voor de basgitaar.

Wanneer je naar snaren gaat kijken dan is materiaal ook altijd belangrijk. De meeste setjes snaren hebben een stalen kern. Het verschil tussen de snaren zit hem vooral in de omwinding en het hiervoor gebruikte materiaal. De meeste snaren die worden gebruikt zijn de nicklewound snaren. Dit betekent dat de snaren met nikkel omwonden zijn.

Wanneer je liever een wat feller, scherper en meer uitgesproken geluid wilt produceren. Dan kun je beter kiezen voor een snarensetje met een omwinding van staal.

Wanneer je een warmer geluid wilt creëren dat iets meer ouderwets is, dan is het een goede beslissing om snaren te nemen van puur en alleen nikkel.

Flatwound en roundwound. Wat is hier het verschil?

De meeste snaren voor een basgitaar zijn roundwound. Dit betekent dat ze een ronde winding hebben. Deze voelen enigszins ruw aan, maar de klank is enorm helder. Maar, deze vinden ook redelijk veel aftrek, en daardoor zijn dit soort snaren iets goedkoper.

Wanneer je een meer dof  / muffled geluid wilt, dan kun je altijd gaan voor half-rounds of flatwounds. Dit zijn simpelweg snaren die geslepen zijn. Half-round snaren zijn snaren waarbij enkel de buitenkant plat is. Des te platter de winding is, des te doffer de klank van de gitaar zal zijn. Wanneer de klank van de gitaar nog niet dof genoeg is, dan bestaan er altijd nog tapewound snaren. Deze zijn omwonden door nylon.

Bassnaren met coating? Heeft dat voordelen?

Door vocht en vuil kunnen snaren aangetast raken. Dit heeft tot gevolg dat de snaar minder mooi zal gaan klinken. Ook zal de speelervaring een stukje minder zijn. Wanneer je iets zweterige handen hebt, dan is dit extra vervelend voor het spelen op een basgitaar en de levensduur van de snaren. Echter, er zijn snaren in het leven geroepen die je beschermen tegen dit soort dingen. Deze snaren gaan veel en veel langer mee dan doorsnee snaren, ook behouden ze hun nieuwe en frisse klant een stuk langer. Ze voelen daarnaast ook een stuk minder stroef, en de piep-bijgeluiden die je bij normale snaren hebt zijn een stuk minder. Het enige nadeel, ze zijn een stukje duurder. De bekendste bassnaren met coating, zijn die van Elixir

Top bassnaren kopen doe je online bij onze partners!

Wil je meteen overgaan tot het aanschaffen van snaren?

Kijk dan bij onze partner Thomann.nl