DE JUISTE MICROFOON KIEZEN.

Het uitzoeken van “de juiste microfoon” voor een bepaalde situatie lijkt soms erg lastig. In de regel geldt, dat er specifieke microfoons zijn voor bepaalde toepassingen, maar daarnaast ook een kwestie van smaak is. Er zijn namelijk erg veel typen microfoons, maar deze hebben allemaal een verschillende klank. In dit artikel vind je hulp bij welke microfoon je kiest!

In veel opname situaties kun je volstaan door één goede studiomicrofoon te kopen. De meeste mensen die beginnen met thuis opnames, nemen meestal alles spoor voor spoor op. Het stereobeeld kun je daarna in de mix vormgeven. Het is voor gebruik in een studiosituatie mogelijk om te beginnen met één goede condensatormicrofoon met instelbare karakteristieken. Daarnaast zijn een natuurgetrouwe weergave en een zo laag mogelijke ruiswaarde belangrijk.

WELKE MICROFOON KOPEN KAN NOGAL EEN LASTIGE KEUZE ZIJN!

Hou er rekening mee dat nagenoeg alle condensator microfoons gebruik maken van z.g.h. fantoomvoeding. Dit is een 48V spanning die de microfoon nodig heeft om te kunnen functioneren. Er zijn enkele condensatormicrofoons die (ook) op een interne batterij werken, maar over het algemeen moet de microfoon gevoed worden vanuit het mengpaneel of een voorversterker. Losse kastjes met fantoomvoeding zijn ook verkrijgbaar.
Studio microfoons zijn erg gevoelig, iedere bons op de grond of tegen het statief wordt opgepikt. Hiervoor is het verstandig om een condensatormicrofoon altijd in een shockmount, of spin genoemd te hangen.

Neumann TLM 103 D Studiomicrofoon

WELKE MICROFOON KOPEN, DYNAMISCH OF CONDENSATOR?

De meest voorkomende microfoons zijn dynamisch. Dat wil zeggen dat ze op zichzelf werken en geen externe spanning of voeding nodig hebben. Verreweg de meeste microfoons voor op het podium zijn dynamisch. De reden hiervoor is omdat ze niet zo heel erg gevoelig zijn voor rondzingen. Er zijn ook vocalisten die een condensator microfoon kopen voor op het podium, meestal omdat ze die beter bij hun stem vinden passen en meer dynamiek heeft. Deze condensator zangmicrofoons zijn meestal duurder dan een dynamische microfoon. Welke microfoon kopen die goed bij jouw stem past is vaak een kwestie van ervaring opdoen en zoveel mogelijk verschillende microfoons uitproberen.

Er zijn veel soorten dynamische zangmicrofoons en instrumentmicrofoons, waarvan de Shure SM58 al decennia de meest gebruikte zangmicrofoon is en zijn broertje de Shure SM57, erg vaak gebruikt wordt voor elektrische gitaar, percussie, blaasinstrumenten en (snare-) drums. Uiteraard zijn er ontelbaar veel soorten en merken professionele dynamische microfoons te koop, dus laat je goed informeren en probeer ze uit, ze hebben allemaal een eigen klank. Op deze website vind je nog meer informatie over het kiezen van de juiste spraak- of zangmicrofoon.

Boven: SM57 Onder: SM58

MICROFOONS KOPEN VOOR STEREO OPNAMES

Voor opname van bijvoorbeeld een koor of band met slechts 2 microfoons worden vaak condensatorpijpjes of ‘richtmicrofoons’ gebruikt. Er zijn 2 populaire methoden voor de plaatsing van deze microfoons:

AB = 2 x rechtuit gericht op 60cm afstand van elkaar.

XY = in een hoek van 45 graden t.o.v. elkaar. Het voordeel van deze methode is dat je het stereobeeld kunt verbreden door de hoek te vergroten. (En andersom)

In beide gevallen geldt: door de ruimte heenlopen terwijl er gespeeld wordt om zo al luisterend een geschikte plaats te vinden voor plaatsing van de microfoons.

XY microfoonopstelling

USB MICROFOON KOPEN

Een zeer succesvolle vinding zijn USB microfoons. Deze kun je rechtstreeks in de USB poort van je computer steken, waardoor je geen extra randapparatuur meer nodig hebt. De geluidskwaliteit is kraakhelder en je hebt een redelijk professionele maar toch betaalbare oplossing. USB microfoons zijn in verschillende modellen verkrijgbaar. Het voordeel van de USB aansluiting is dat er meteen spanning beschikbaar is voor het condensatorgedeelte van studiomicrofoon-types.

USB microfoons

Samson G-TRack USB microfoon

CONCLUSIE OVER WELKE MICROFOON KOPEN

Als je één of meerdere microfoons wil gaan aanschaffen is het belangrijk om rekening te houden met deze regel: je kunt beter iets meer geld uitgeven aan één goede microfoon, dan meerdere goedkope microfoons tegelijk te kopen. Té goedkope microfoons hebben vaak beperkingen en klinken meestal gewoon niet goed. Enkele uitzonderingen daargelaten. Welke microfoon kopen hangt dus van veel factoren af.

Verder is het verstandig om je te laten informeren, zelf veel te googelen en vooral uitproberen. Test verschillende types naast elkaar.

WIL JE ONLINE MICROFOONS VERGELIJKEN?

Wanneer je microfoons wilt vergelijken, of direct overgaan tot kopen, kijk dan vooral eens op deze pagina.

Veel succes!