Welke gitaarversterker kopen?

Fender gitaarversterker

Welke gitaarversterker kopen? Dit is een goede vraag. U gaat niet elke dag een nieuwe gitaarversterker kopen. Daarom is dit een interessant proces. Maar voor veel gitaristen is dit ook een moeilijk proces, dat veel problemen oplevert. Wat past bij jou? Wat is goed? Is het beter om een buizenversterker of een transistorversterker te kopen? Wat zijn de mogelijkheden voor een gitaarversterker? Is het voor mij beter om een combinatieluidspreker te gebruiken, of is een losse versterker met een losse speakerbox meer geschikt voor mij? Over smaak valt niet altijd te twisten, maar er zijn veel dingen waar u op moet letten bij het kopen van een nieuwe versterker. Vandaag duiken we dieper in de beantwoording op de vraag: Welke gitaarversterker kopen?

Akoestisch. Semi-akoestisch, of allebei?

Als u alleen semi-akoestische gitaren speelt, is de keuze eenvoudig. Tenzij u een experimentator of een uitzondering bent, zult u geen vervormde akoestische gitaar spelen (met “cracks” of “distortion”). U heeft geen versterker nodig die deze functie ondersteunt. Als u een elektrische gitaar speelt, heeft u misschien een versterker nodig die het gitaargeluid kan vervormen. Zelfs jazz- en klassieke bluesgitaristen gebruiken soms lichte, meestal subtiele vormen van vervorming op het gitaargeluid. Als u een elektrische gitaar hebt, wilt u in ieder geval met distortion kunnen spelen.

Welke stijl speelt u op de gitaar?

Bij de vraag: Welke gitaarversterker kopen, zult u ook moeten denken aan de stijl die speelt. Dit kan een grote factor zijn bij het bepalen van wat u leuk vindt en wat u leuk vindt. Laat u niet gebruiken door beroemde versterkergitaristen of uw persoonlijke gitaarheld. Meestal zijn het endossementdeals, waarmee fabrikanten hun producten kunnen verkopen door gebruik te maken van de naamsbekendheid van de gitarist. In ruil daarvoor kunnen gitaristen de versterkers van het merk meestal gratis gebruiken. Met de echte big shots van de gitarist, worden hun persoonlijke meningen opnieuw meegenomen in de productontwikkeling (het “signature model” is ontwikkeld door de fabrikant van de gitarist).
Daarom spelen commerciële belangen een rol. Eddie van Halen (Eddie van Halen) speelde vroeger voor Marshall, verhuisde daarna naar Peavey en doet nu dienst als fender (onder het eVh label). De schuine streep speelt Marshall. John Petrucci draagt Mesa Boogie. Stevie Ray Vaughan gebruikte Fender. The Beatles speelden de Vox-versterker. Mark Knopfler speelde Selmer, Fender, Music Man, Mesa Boogie en Soldano versterkers. Laat daarom uw eigen publiek bepalen wat u leuk vindt. Ga naar de gitaarwinkel en probeer verschillende merken en modellen. Mensen denken dat Fender-gitaarversterkers meer worden gebruikt om helderdere geluiden te produceren, terwijl Marshall wordt gebruikt om vervormde geluiden te produceren. Alle merken gitaarversterkers hebben tegenwoordig echter veel verschillende modellen, en qua stijl kunt u ze niet stempelen.

Welke gitaarversterker kopen? 1

Welke gitaarversterker kopen? Kijk naar basisgeluiden!

Gitaarversterkers hebben meestal meerdere kanalen. Meestal twee of drie. Bij gebruik van een tweekanaals versterker zijn er meestal zuivere (heldere) kanalen en vervormde kanalen. Driekanaals versterkers hebben meestal schone, matig vervormde en ernstig vervormde kanalen. Afhankelijk van de versterker kan elk kanaal individueel toonregeling worden ingesteld (bas, middentonen, hoge tonen). Hoeveel basisgeluiden heeft uw spel nodig? Twee of drie? De meeste gitaristen kunnen volledig door twee kanalen gaan. Daarnaast kunnen ze effecten (pedaal of 19 inch rack) gebruiken om het uiteindelijke geluid te creëren.

Effecten, ja of nee?

Veel gitaristen gebruiken effecten als onderdeel van hun uitvoering en geluid. Denk aan echo, nagalm, wah, extra vervorming, choruseffecten, enz. Als u gitaareffecten gebruikt, is het erg belangrijk om een effectlus op de versterker te vormen. De meeste versterkers hebben het standaard ingebouwd (meestal aan de achterkant), maar het wordt aanbevolen voor het geval dat. Als u een versterker zonder effectloop hebt, kunt u nog steeds effecten tussen de gitaar en de versterker plaatsen, maar sommige effecten zullen beter werken in de effectenloop.

Wilt u een gitaarversterker aanschaffen of meer informatie vinden? Klik dan op onderstaande links!

Gitaarversterkers bij Thomann

Binnenkort vind je op deze website veel meer informatie over gitaarversterkers