Welke gitaar voor beginners?

elektrische gitaar voor beginners

Welke elektrische gitaar voor beginners moet ik kopen?

De elektrische gitaar is het meest populaire instrument voor startende muzikanten. Uiteraard is alle begin moeilijk, maar met enig doorzettingsvermogen is het absoluut mogelijk om het te leren. Mensen met aanleg krijgen vaak metéén al muzikale klanken uit hun beginnersgitaar. Er zijn zelfs wereldberoemde gitaristen die nooit een les hebben gehad. Maar als je net gaat beginnen rijst uiteraard als eerste de vraag: Welke gitaar voor beginners moet ik kopen?

Het instrument komt voor in erg veel soorten en types. Als starter is het echter niet zó belangrijk om je hier mee bezig te houden. Het is belangrijk dat je een instrument koopt wat goed bespeelbaar is. Uiteraard vragen verschillende muziekstijlen vaak wel om specifieke gitaren.

Welke gitaar typen zijn er?

De meest voorkomende gitaar voor beginners  is nog altijd het stratocaster model. Origineel gebouwd door Fender, maar inmiddels gekopieerd door vele andere merken. De “strat” heeft meestal 3 single coil (enkele) elementen die een mooie egale en ronde sound hebben. Je kunt de gitaar gebruiken voor bijna alle muzieksoorten en is vrij makkelijk bespeelbaar.

Welke gitaar voor beginners? 1
Fender Stratocaster

Voor stevige muzieksoorten als heavy metal, maar ook vaak voor blues kiest men vaak voor zogenaamde (dubbele) humbucker elementen. Dit zijn elementen die een dikker geluid produceren en iets meer geschikt zijn om mee te “scheuren” en voor meer dominant gitaarspel. Veel gitaristen kiezen in dit geval voor een (Gibson) “Les Paul” model, maar hierin zijn ook veel andere typen te verkrijgen.

Welke gitaar voor beginners? 2
Epiphone Les Paul

Uiteraard zijn er nog veel meer typen elektrische gitaren voor beginners, om te kijken welke gitaar goed bij jou past, kun je hier alvast een kijkje nemen

Welke basgitaar voor beginners?

Bassisten kiezen meestal uit 2 typen basgitaar:

Het type jazzbass is bruikbaar voor bijna alle muzieksoorten, maar wordt meestal gebruikt voor pop, soul, funk, jazz en andere “cleane” muzieksoorten. De andere veel voorkomende bas is van het type precision, welke meer wordt gebruikt voor rockmuziek. Deze bas is overigens ook goed bruikbaar voor soulmuziek, omdat hij een wat vetter, donkerder geluid produceert. (Het verschil is het beste te zien aan de plaatsing en vorm van de elementen)
Uiteraard zijn er veel meer soorten basgitaren voor beginners, maar de precision bass en de jazzbass zijn de meest voorkomende types.

Welke gitaar voor beginners? 3
Fender Jazzbass
Welke gitaar voor beginners? 4
Fender Precisionbass

Té goedkope muziekinstrumenten

Aardig wat starters kiezen ervoor om een extreem goedkope elektrische gitaar of -bas aan te schaffen, zoals de gitaren van bijvoorbeeld het Kruidvat, Lidl, Wehkamp en de Kijkshop. Op zich kun je best toevallig een keertje mazzel hebben met een dergelijke gitaar, maar helaas zijn deze gitaren nooit goed afgesteld en kan het personeel aldaar dit ook niet voor je doen. Hierdoor zijn de meeste van deze gitaren niet goed bespeelbaar en veroorzaken meer frustratie dan plezier.

Gitaar afstellen

Het is absoluut aan te raden om een beginnersgitaar te kopen bij een goede muziekzaak waar men weet hoe je een gitaar moet afstellen. Dit kan namelijk doorslaggevend zijn bij het al dan niet slagen van de wens om te leren gitaarspelen. Met het afstellen van een (bas-) gitaar wordt ervoor gezorgd dat het instrument goed bespeelbaar is en geen, of zo min mogelijk, bijgeluiden maakt. Dit is een stukje vakwerk wat zelfs veel zeer gevorderde gitaristen niet zelf doen. Hiervoor heb je specifieke kennis nog. Overigens zijn er ook nog steeds veel muziekwinkels en webshops waar ze gitaren en basgitaren on-afgesteld aan hun klanten verkopen. Let hierop en vraag ernaar.

Welk merk gitaar moet ik kopen?

Er zijn onvoorstelbaar veel gitaarmerken, maar als starter is dit dus niet persé het eerste waar je naar zou moeten kijken. Iedere gitaar voor beginners is namelijk anders en het ene exemplaar van een bepaald merk kan wel “goed” zijn terwijl de andere van exact hetzelfde merk niet eens normaal bespeelbaar is. Daarom is het nog steeds zinvol om naar een echte fysieke muziekwinkel te gaan voor een gitaar of basgitaar, waar je een aantal verschillende soorten kunt uitproberen. Als je hebt gekozen voor een bepaald model en merk, is het zelfs raadzaam om te vragen of je van dat model meerdere exemplaren mag uitproberen. Iedere gitaar of bas speelt anders. Wat overigens wèl zo is…: het éne merk heeft wat vaker probleemexemplaren dan de andere, daarom is het belangrijk om een eerlijk advies te krijgen van de verkoper.

Hieronder vind je voldoende voorbeelden en vind je vast welke gitaar voor beginners goed bij jou past!

Kijk hier voor verschillende basgitaren

Kijk hier voor verschillende elektrische gitaren

Kijk hier voor verschillende akoestische western gitaren

Kijk hier voor akoestische klassieke, of Spaanse gitaren