Welke basversterker kopen

welke basversterker kopen

De eerste vraag: welk merk basversterker moet ik kopen?

Welke basversterker kopen is een vraag die op zich niet zo heel moeilijk te beantwoorden is. Heel veel beginnende bassisten laten zich inspireren door hun idool; “speelt hij op een Hartke of misschien een MarkBass… dan koop ik er ook zo één”. Eigenlijk is dat helemaal niet eens zo’n gek idee. Jouw favoriete bassist speelt een bepaalde stijl en heeft daarvoor een bepaalde klank nodig. Blijkbaar haalt hij de klank die hij wil uit dat type versterker en aangezien jij mogelijk diezelfde sound wil, is het geen gek idee om dezelfde basversterker te kopen. Hou er alleen wel rekening mee dat niet alle typen versterkers van hetzelfde merk altijd dezelfde sound hebben.

Wanneer je geen idool hebt en geen idee welk merk basversterker je moet kopen, zijn onderstaande merken erg populair en van goede kwaliteit. De hele dure merken heb ik maar even achterwege gelaten. Het is eigenlijk niet te doen, maar ik zal ook proberen om grofweg te schetsen voor welke muziekstijlen de basversterkers geschikt zijn:

Voor een volledig overzicht klik je hier.

Welke basversterker kopen 2

Hoeveel watt heb ik nodig voor een basversterker?

Hier kunnen geluidsfanatici uren over discussiëren. In hoeverre staat wattage voor luidheid is dan onder andere de vraag.

Wanneer je een basgitaar wil versterken gaat het voornamelijk om lage (bas) frequenties. Om lage frequenties uit een luidspreker weer te geven, is veel meer vermogen nodig dan wanneer je hoge frequenties weergeeft, zoals in een gitaarversterker. Voor de lage frequenties moet de speaker namelijk veel grotere bewegingen maken. Dat heeft weer te maken met de golflengte, een lage frequentie heeft een lange golflengte en hiervoor moet je speaker veel meer “uitslaan”, dan voor een korte golflengte.

Al met al is het zo dat je voor een (transistor) basversterker om thuis te oefenen genoeg hebt aan 30 tot 100 watt.

Wanneer je in een oefenruimte wil gaan repeteren met een akoestisch drumstel, dan heb je al snel minimaal 100 – 250 watt nodig en voor optredens hangt alles af of er een PA (Geluidsinstallatie) aanwezig is. Wanneer je zonder PA speelt en de drums worden ook niet versterkt, dan zou je met 4 á 500 watt aardig uit de voeten kunnen om op hetzelfde niveau als de drummer mee te komen. Je kunt hier alleen geen grote zaal mee voorzien van jouw basgeluiden.

Welke basversterker kopen: combo of losse versterkertop en speakerkast

Vroeger was het vaak zo dat een combo (Een versterker met speaker(s) ingebouwd in één kast) niet genoeg volume produceerde voor optredens. Dus kocht men vaak een losse basversterker (head of top) en een lossen speakerkast. Een merk die daar erg succesvol in is geweest en nu nog steeds, is Hartke. Zij maken goed en betaalbare basversterking. Tegenwoordig zijn veel bascombo’s echter veel krachtiger en in sommige gevallen ook ontzettend licht! Denk daarbij vooral aan het merk Markbass, een merk wat echt topkwaliteit biedt, voor een zeer schappelijke prijs. Ja, het is soms net even wat duurder dan de andere genoemde merken, maar dan koop je ook echt een apparaat voor het leven en je bespaart je rug!

Meer informatie over basversterkers vind je op deze website.