Wat kost een basgitaar?

jazzbass

Wat kost een basgitaar?

Een basgitaar kost grofweg tussen de 200 en 1500 euro. Een instap basgitaar van 200 euro is meestal goed genoeg om als les basgitaar te gebruiken. Wanneer je er ook mee gaat optreden of opnemen in een studio, moet je rekeningen houden met een prijs vanaf zo’n 500 euro.

Wanneer je op zoek bent naar een goede basgitaar, kom je er al snel achter dat er qua merken, modellen en soorten enorm veel te kiezen valt. Een kwalitatief goede basgitaar kopen is natuurlijk meer dan cruciaal. Er is niets zo frustrerend als het kopen van een basgitaar die niet bespeelbaar is en ook nog eens slecht klinkt. Maar naast prestatievermogen wil een bassist uiteraard ook antwoord op de vraag: Wat kost een basgitaar? De vraag: Wat kost een basgitaar is natuurlijk interessant, omdat niemand teveel wil betalen voor een goede basgitaar. Welke modellen en soorten basgitaren zijn er zoal? En, wat de belangrijkste typen en modellen betreft, wat kost een basgitaar je qua onderhoud?

Populaire basgitaren

Qua basgitaren zijn er qua prijs de nodige verschillen, maar ook wat betreft de klank en muziekstijlen lopen de modellen uiteen. Wat kost een basgitaar? De prijzen lopen uiteen van 100 euro voor basis les-modellen tot ver over de 2000 euro voor de echte professionele uitvoeringen. De meest verkochte instap- basgitaar is de Squier van Fender. Van de duurdere merken, zoals Lakland , Sandberg of bijvoorbeeld de Fender American Series, zijn vaak instap modellen beschikbaar die (nagenoeg) hetzelfde presteren maar wel een stuk goedkoper zijn. Drie superieure basgitaren die eruit springen qua prijs-kwaliteitsverhouding en voor elk wat wils bieden, zijn de Fender Jazz bass, de Fender Precision bass en Music Man Stingray. Een échte Fender Jazz Bass is al verkrijgbaar vanaf zo’n 800 Euro. Deze prachtig klinkende basgitaar wordt bespeeld door bekende bassisten als Darryl Jones en Marcus Miller. Squier, het submerk van Fender biedt overigens een Squier Jazz Bass al aan voor rond de €250,- tot €400,-

En wat kost een basgitaar van hetzelfde merk, maar dan de Fender Precision bass? Deze basgitaar is ‘s werelds eerste elektrische basgitaar en verkrijgbaar vanaf ongeveer 650 euro. Dit gitaartype, ook bekend als de P-Bass, is voorzien van single-coil pickups om dikke basklanken mee te maken. Hiermee is de Precision geschikt voor tal van muziekstijlen, dus een echte allround basgitaar. Een andere iconische én unieke basgitaar is de Music Man Stingray, oorspronkelijk uit 1976. Deze beroemde basgitaar heeft in veel gevallen een ingebouwde voorversterker, ofwel een preamp), waarmee de klank perfect afgesteld kan worden en een uniek en krachtig geluid geproduceerd wordt. Wat kost een basgitaar van dit merk en type? Gemiddeld vanaf zo’n 2000 euro.

Een relatief nieuwe speler op het gebied van basgitaren is het merk Marcus Miller. Deze bouwt waanzinnig goede basgitaren voor een fractie van de prijs van wat een vergelijkbare bas van een topmerk kost. Zeer zeker een aanrader dus om je in te verdiepen!

Er is dus nogal wat variatie in prijs. Natuurlijk heb je bij het kopen van een basgitaar verder nog een versterker en een digitaal stemapparaat nodig, zodat de gitaar goed bespeelbaar is en perfect gestemd kan worden. Vergeet die dus niet!

Het onderhouden van je basgitaar

Wanneer je regelmatig op je basgitaar speelt, zul je merken dat de klank steeds doffer wordt. De hogere tonen verdwijnen in de loop van de tijd omdat de snaren verouderen. Daarom is het aan te raden om grofweg genomen eens per 3 maanden je bas-snaren te vervangen. Doe dit echter niet VLAK voor een optreden of studio opname, omdat gloednieuwe snaren altijd eerst wat moeten “settelen”: de eerste dagen na het plaatsen van nieuwe snaren hebben ze vaak de neiging om snel te ontstemmen. Hou hier dus rekening mee. Verder hoeft een basgitaar niet veel onderhoud. Het is natuurlijk fris om hem regelmatig schoon te maken. De body schoonmaken met een product als Pledge werkt erg goed, terwijl er ook onderhouds-spullen voor de gitaar te koop zijn.

Meer informatie?

Bekijk onderstaande links voor meer informatie per basgitaar type:

Kijk voor een uitgebreid aanbod ook op bassdeals.nl en voor meer informatie over basgitaren ga je naar deze website.