Wat heb je nodig om gitaar te spelen

gitaar startersets
Wat u allemaal nodig heeft om gitaar te kunnen spelen
Niets zo mooi als gitaarmuziek. Hierdoor geënthousiasmeerd wilt u nu zelf gitaar gaan leren spelen. Maar wat komt er allemaal bij kijken? Hieronder geven wij u een overzicht van zaken die van u dient aan te schaffen om dit fantastische instrument te kunnen bespelen.

 

wat heb je nodig om gitaar te spelen – > de gitaar

Misschien een inkoppertje maar het eerste vereiste om gitaar te spelen is natuurlijk de aanschaf van de gitaar zelf. Hoewel we het ons nauwelijks kunnen voorstellen dat u zich er nog niet in heeft verdiept, er bestaan twee aparte categorieën: elektrische en akoestische gitaren.
Een elektrische gitaar vangt met een elektrisch element de trilling van de snaren op en versterkt de trilling. Deze trilling wordt via een externe versterker hoorbaar.
Bij een akoestische gitaar wordt het geluid via de ingebouwde klankkast versterkt.
Welke type gitaar het beste bij u past, bepaalt u zelf. Heeft u nog geen voorkeur? Neem vooral eens een proefles bij een gitaarleraar of een ervaren gitarist. Daarnaast kunt u uw hart ophalen in een van de webshops met een enorme assortiment aan gitaren, zoals  Dimavery en Thomann

wat heb je nodig om gitaar te spelen – > een gitaarhoes

Uw nieuwe gitaar, die u mogelijk inmiddels naar volle tevredenheid heeft aangeschaft, moet natuurlijk tegen invloeden van buitenaf worden beschermd zoals stof en stoten. Afhankelijk van de frequentie en het soort vervoer kunt u voor een gitaarhoes of een gitaarkoffer kiezen. Een gitaarhoes is een goedkopere optie dan een koffer en makkelijk vervoerbaar, ook onder de arm of op de rug . Een gitaarkoffer wordt doorgaans door professionals aangeschaft en als het om een duurdere gitaar gaat.

wat heb je nodig om gitaar te spelen – > een gitaarsteun en standaard

Zeker wanneer u klassieke gitaar speelt, is een gitaarsteun erg nuttig. Een gitaar kan het best worden bespeeld wanneer de hals van de gitaar schuin omhoog staat. Deze positie kun je bereiken door het gebruik van een gitaarsteun. Een Gitaarsteun wordt eenvoudig met zuignappen op de gitaar bevestigd. Daarmee rust de gitaar een stukje hoger op je linkerbeen. De gitaarsteun is in hoogte verstelbaar en ook kantelbaar, dus eenvoudig aan uw houding aan te passen.
Verwar de gitaarsteun vooral niet met een gitaarstandaard, die bedoeld is om uw gitaar veilig en stabiel neer te zetten. Een standaard is echter wel aan te bevelen, om te voorkomen dat de gitaar omvalt en beschadigd. Ook zijn er speciale muurhaken te verkrijgen om de gitaar aan de muur te hangen. Dergelijke gitaaraccessoires vindt u hier

Het is verstandig om bij het gebruik van een gitaar-muurhaak, achter de gitaar een stukje piepschuim te plaatsen op de muur. Zodat de achterkant van de body niet zo snel beschadigd als de gitaar wordt opgehangen.

wat heb je nodig om gitaar te spelen – > een capo

Bij het spelen van akkoorden in een hogere toonsoort of een andere toonsoort is een capo een handig hulpmiddel. Een capo wordt direct boven de fret op de hals van de gitaar geplaatst. Hierdoor kan het spelen van barré akkoorden, die als zwaar kunnen worden ervaren, worden vermeden. In plaats van druk met de wijsvinger uit te oefenen, drukt de capo de snaren tegen de hals van de gitaar.

wat heb je nodig om gitaar te spelen – > een stemapparaatje

Zeker de beginnende gitarist heeft een stemapparaatje nodig. Hiermee kan de gitaar eenvoudig worden gestemd. Het apparaatje geeft per snaar aan of er hoger of lager gestemd moet worden. Een stemapparaatje herkent de toonhoogte.

voor de elektrische gitarist -> een versterker met snoer

Wanneer u kiest voor een elektrische gitaar, is een gitaarversterker onontbeerlijk. Anders hoor je immers vrij weinig. Verder is een aansluitsnoer en enkele plectra noodzakelijk.

Wist u dat er ook kant en klare sets te koop zijn, klik daarvoor hier, of kijk hieronder :