Snaren voor elektrische gitaar

guitar-gfadcf143f_1280

De snaren van een elektrische gitaar zijn een van de belangrijkste onderdelen van het instrument, omdat ze de klank en het gevoel bepalen. In deze tekst zal ik je meer vertellen over de verschillende diktes en populaire merken, en zal ik ingaan op snaren met coating, zoals Elixir.

Dikte van snaren

De dikte van de snaar heeft een grote invloed op de klank en speelbaarheid van de gitaar. Dikkere snaren geven een vollere klank en vereisen meer druk om te bespelen, terwijl dunnere snaren een heldere, lichtere klank hebben en gemakkelijker te bespelen zijn. De meest voorkomende diktes voor elektrische gitaren zijn:

  • Light: .009-.042 inch
  • Medium: .010-.046 inch
  • Heavy: .011-.048 inch

Populaire merken

Er zijn veel verschillende merken snaren beschikbaar voor elektrische gitaren, maar enkele van de meest populaire zijn:

  • Ernie Ball: Ernie Ball is een Amerikaans bedrijf dat bekend staat om zijn hoge kwaliteit snaren en innovatieve producten. Ze bieden een breed scala aan snaren in verschillende diktes en materialen.
  • D’Addario: D’Addario is een ander Amerikaans bedrijf dat bekend staat om zijn hoge kwaliteit snaren. Ze bieden ook een breed scala aan snaren in verschillende diktes en materialen.
  • Fender: Fender is een van de grootste en meest bekende merken van gitaren en accessoires, waaronder snaren. Hun snaren zijn ontworpen om te passen bij de Fender-gitaar en -versterkers.

Snaren met coating

Een relatief nieuwe ontwikkeling in de wereld van gitaarsnaren is de introductie van snaren met coating, zoals de Elixir snaren. Deze snaren hebben een dunne laag coating over de snaren om ze te beschermen tegen roest en slijtage. Deze coating heeft geen invloed op de klank of het gevoel van de snaar, en veel gitaristen zweren bij de duurzaamheid van deze snaren. Een bijkomend voordeel is dat de snaren langer meegaan dan niet-gecoate snaren, waardoor je minder vaak je snaren hoeft te vervangen.

Hier vind je snaren met coating

Meer over snaren voor elektrische gitaar

De snaren van een elektrische gitaar zijn een belangrijk onderdeel van het instrument en bepalen de klank en het gevoel van het instrument. Er zijn veel verschillende soorten snaren beschikbaar, van verschillende diktes en materialen. Enkele van de meest populaire merken zijn Ernie Ball, D’Addario en Fender. Nieuwere ontwikkelingen, zoals snaren met coating, zoals Elixir, hebben ook hun weg gevonden naar de markt en worden steeds populairder bij gitaristen.

Als gitarist is het belangrijk om te experimenteren met verschillende soorten snaren om te bepalen welke het beste bij jou en jouw speelstijl passen. Er zijn geen vaste regels voor welke dikte of merk het beste is, het is allemaal afhankelijk van de voorkeur van de gitarist en het soort muziek dat hij of zij speelt. Het is altijd aan te raden om een setje nieuwe snaren op je gitaar te zetten voordat je optreedt, om te zorgen dat je het beste geluid krijgt en dat de snaren niet breken tijdens het spelen.

Kortom, de snaren van een elektrische gitaar zijn een belangrijk onderdeel van het instrument en hebben een grote invloed op de klank en speelbaarheid. Er zijn veel verschillende soorten snaren beschikbaar en het is aan te raden om te experimenteren met verschillende diktes en merken om te bepalen wat het beste bij jouw speelstijl past.

Invloed van dikte van snaren op de actie van de gitaar

De dikte van de snaren van een elektrische gitaar heeft niet alleen invloed op de klank en speelbaarheid, maar kan ook van invloed zijn op de actie van de gitaar. De actie van de gitaar verwijst naar de afstand tussen de snaren en de frets van de hals van de gitaar. Als de snaren te dicht bij de frets liggen, kan het spelen van akkoorden of noten moeilijker worden, terwijl als de snaren te hoog zijn, het spelen van noten op de frets meer druk op de vingers vereist.

Dikkere snaren hebben de neiging om de hals van de gitaar meer te belasten dan dunnere snaren. Dit kan leiden tot meer spanning op de hals van de gitaar, waardoor de actie hoger wordt. Dunne snaren daarentegen zullen minder spanning uitoefenen op de hals van de gitaar en zullen over het algemeen leiden tot een lagere actie.

Als je van plan bent om de dikte van je snaren te veranderen, is het belangrijk om de actie van je gitaar te controleren en eventueel aan te passen. Als je snaren dikker maakt, kan het nodig zijn om de hals van je gitaar af te stellen om de actie te verlagen. Als je dunnere snaren gebruikt, moet je mogelijk de hals van de gitaar aanpassen om de actie te verhogen.

Het is ook belangrijk om op te merken dat het veranderen van de dikte van de snaren niet de enige factor is die de actie van de gitaar beïnvloedt. De hoogte van de brug en de kam kunnen ook van invloed zijn op de actie. Daarom is het altijd aan te raden om je gitaar door een professionele gitaarbouwer te laten afstellen als je van plan bent om iets aan de set-up van je gitaar te veranderen.

In het algemeen kan gezegd worden dat dikkere snaren leiden tot een hogere actie en dunnere snaren leiden tot een lagere actie. Het is belangrijk om de actie van je gitaar te controleren en aan te passen als je van plan bent om de dikte van je snaren te veranderen, om ervoor te zorgen dat je altijd het beste geluid en de beste speelbaarheid krijgt.

Vind hier een groot assortiment snaren voor gitaar!