Samples downloaden voor muzikanten en producers

pioneer sampler

Samples downloaden voor muzikanten en producers.

Het downloaden van samples in de muziek wordt tegenwoordig veel gedaan. Wat mensen onder sampling verstaan is een fragment uit een muziekstuk van iemand anders en dit gebruiken voor je eigen nummers. Het kan zijn dat het hierbij gaat om een beat, of een stukje tekst. In dit artikel nemen we je mee langs het fenomeen samples downloaden, hoe het is begonnen en ook praktische zaken zoals copyright.

Een klein stukje geschiedenis.

Sampling is in principe een gevolg van het doorontwikkeling van tape loops uit de jaren 60 en 70. Het is dus niet heel erg vreemd dat “loopen” nog steeds veel gebruikt wordt als term door vrijwel alle producers en muzikanten. In de jaren 40 werd er al een hoop mee ge-experimenteerd, maar in de jaren 60 begon de interesse van het publiek pas echt te komen. Met de opkomst van Mellotron is tape looping ongeveer begonnen op compacte apparaten.

Alles van vroeger is uiteraard allemaal leuk en aardig, maar eigenlijk hadden we in deze tijd niet veel meer dan samples die kwamen vanuit de fabriek. Daarnaast had elke toets van de apparaten van toen een eigen mechaniek met een stuk analoge tape en een afspeelknop. Dit betekent dat sampling toen de tijd vrij moeilijk en onderhoudsgevoelig was.

In 1979 was er de opkomst van Fairlight CMI. Dit is een apparaatje dat bestond uit meerdere geknoopte onderdelen. Hiermee kon je willekeurig geluid in realtime opnemen en met diverse toonhoogtes opnieuw afspelen. Groot muzikant Jean Michel Jarre gebruikte veelvoudig de CMI, dit waren 8 bit samples die een rate hadden van 24 of 12 kHz, en de lengte ervan was maximaal een halve seconde. Maar toen de tijd was dat apparaatje niet goedkoop. Hij kostte ongeveer 25.000 Britse ponden. Dit is gelijk aan ongeveer 88.000 pond in de moderne tijd.

Sampling en copyright, altijd een dingetje.

De gemiddelde hobby-muzikant zal zich over copyright niet zo druk maken. De wetgeving is voor hem of haar niet erg belangrijk. Maar samples downloaden voor producers en muzikanten is wel even andere koek. Voor wie ambities heeft in de muziekwereld, is samples downloaden enigszins tricky. Een stukje tekst, een zanglijn of een gitaarriffje is op de achtergrond standaard beschermd door middel van auteursrecht. Soms heeft men de overtuiging dat het aantal seconden er nog toe doet. Maar, ook deze fabel hoe je niet als uitweg te gebruiken, met samples downloaden en gebruiken maakt ook de duur van de sample helemaal niets uit, en het is dus irrelevant om hier naar te kijken.

Het zal wellicht volkomen vanzelfsprekend klinken dat, hoe korter de sample is, des te kleiner het risico op juridische consequenties, zal degene die er wellicht achter komt dat je inbreuk maakt op zijn of haar rechten hier niet zo blij mee zijn en dit zal hem of haar helemaal niets uitmaken.

Met samples downloaden heb je altijd toestemming nodig van degene die over de rechten van sample beschikt. Dit is in zo goed als alle gevallen de platenmaatschappij die de sample heeft uitgebracht. Dit noemen we ook wel: ‘’clearen’’. Je zult iedere seconde van de sample moeten “clearen.” Echter, samples downloaden en gebruiken van een artiest die langer dan 70 jaar overleden is, daarmee heb je vrij spel.

Daarnaast kun je ook samples downloaden via websites die copy-right free zijn. Dit wil zeggen dat je te maken hebt met mensen die samples maken die ze gratis ter beschikking stellen. Hier zijn ook genoeg websites van de te vinden op het internet. En dus, aan goed samples komen zonder copyright is wellicht niet de allermoeilijkste taak. Maar je moet maar net het geluk hebben dat je een copyright-free sample tegenkomt die perfect is voor jouw muziekstuk. Maar, wanneer je dat vette gitaarriffje wilt gebruiken van die ene song die je zo verschrikkelijk geweldig vind, dan zul je toch echt moeten ‘clearen’ met de platenmaatschappij of welke rechthebbende dan ook.

Samplers van deze tijd.

Samples downloaden voor muzikanten en producers 1

Een sampler van deze tijd is een stuk software of hardware dat bedoelt is voor het afspelen van samples. Het is niets meer en ook niets minder. Maar, laten we eerlijk zijn, in deze tijd ligt dat alles toch net even iets ingewikkelder dan vroeger. Samplers zijn tegenwoordig een stukje complexer, en vandaag de dag worden ze gebruikt om Dj-sets te verbeteren of zelfs voor hele optredens. Je hebt ook de alles kunnende samplers zoals bepaalde workstations en grooveboxen, en je hebt de sampler die enkel goed is voor het afspelen van loops of drums.

De werking van een sampler is eigenlijk niet zo ingewikkeld als je zou denken. Een sampler heeft pads die gevoelig zijn voor het aanraken ervan. Hierop kun je geluiden laden en afspelen. De bedoeling van de sampler is om samples live te kunnen bewerken. Het is daarnaast wel gebruikelijk om de geluiden van tevoren te bewerken in een audiobewerkingsprogramma. Daarna kun je zo op een pad laden op het apparaat, je kunt dan op een andere pad dezelfde sample laden, maar dan meteen andere toonhoogte. In de basis is het heel simpel, je raakt de pad aan, het geluid speelt zich af.

Je kunt samples met samplers van deze tijd ook loopen. De sequencers van de sampler doet zit voor je. De sequencer is als het ware de digitale versie van de kaart in een draaiorgel. Deze sequencer stel je in met een aantal stappen voordat je de loop afspeelt. Je kunt er ook voor kiezen om het aantal stappen onregelmatig in te stellen, of bijvoorbeeld nog wat extra effecten toe te voegen. Daarnaast kun je het tempo nog bepalen en zodoende creëer je een loop. Je kunt ook verschillende loops maken op verschillende pads zodat je allerlei verschillende versies kunt uitproberen en zodat je ze kunt vergelijken. Zo maak je de beste samples voor jouw songs!

Uiteraard zijn er ook verschillende soorten software waarmee je samples kunt afspelen!

Geweldige bibliotheek met samples voor een laag bedrag!

Bij Landr krijg je de beschikking over een enorm professionele sample bibliotheek voor een laag bedrag per maand, neem er eens een kijkje!