Koptelefoon voor muzikanten

gesloten koptelefoon

Koptelefoon voor muzikanten

Als muzikant stel je hoge eisen, niet alleen aan jezelf maar ook aan je apparatuur. Je geeft liever net iets meer uit aan een goed product dan dat je geld bespaart op bijvoorbeeld een instrument om te ontdekken dat dit kwalitatief toch echt minder is. Dat geldt ook bij de aanschaf van een nieuwe koptelefoon voor muzikanten, een must-have natuurlijk. Het maakt daarbij eigenlijk niet uit of je professioneel muzikant bent of hobbymatig muziek maakt. Zonder goeie koptelefoon kan je eigenlijk niet serieus met componeren en spelen bezig zijn. 

Soorten koptelefoons

Welke koptelefoon voor muzikanten het beste bij jou past, hangt af waar jij hem voor gebruikt. Het maakt nogal verschil of je hem bijvoorbeeld gebruikt voor studio-opnames of alleen voor repetities. Er zijn standaard koptelefoons, die voor allerlei doeleinden geschikt zijn. Studio-koptelefoons geven een neutraal geluid. Een DJ-koptelefoon is wat robuuster, geeft meer bas en is heel goed afgesloten. Daarnaast zijn er ook broadcast-headsets, die ook voorzien zijn van een microfoon. Sommige modellen hebben één oor. Dit is bijvoorbeeld als er tijdens het muziek maken (of gamen) ook volop gecommuniceerd wordt. Dit voorkomt het steeds weer af- en opzetten van de koptelefoon voor muzikanten. Omdat ze heel intensief worden gebruikt, zijn deze extra stevig. Tot slot zijn er speciale drum-koptelefoons. Deze sluiten extreem goed af, omdat je als drummer bijvoorbeeld nog begeleiding moet kunnen horen terwijl jezelf drumt.

Draadloze koptelefoons

Een draadloze koptelefoon voor muzikanten heeft uiteraard één groot voordeel. Je hebt nooit meer last van een snoer dat precies daar ligt of hangt waar jij het niet wil hebben. Een snoer kan je daardoor ook nog eens afleiden terwijl je aan het optreden of repeteren bent. Een draadloze koptelefoon voor muzikanten is verbonden middels Bluetooth. Gebruik jij nog een apparaat dat geen Bluetooth heeft? Neem dan een draadloze hoofdtelefoon met een eigen ontvanger of koop een aparte Bluetooth-zender.
Let wel: als je als dj werkt, in een studio bezig bent of live speelt, is een bedrade koptelefoon voor muzikanten absoluut aan te raden. De reden hiervoor is dat er met een draadloze verbinding een hele kleine vertraging kan ontstaan. Die kan je natuurlijk niet gebruiken als het bij het mixen zo ontzettend nauw komt.

Gesloten, semi-open en open hoofdtelefoons

Ook is er verschil in de mate waarin jouw oren worden afgesloten voor geluid. Een gesloten koptelefoon voor muzikanten sluit alle omgevingsgeluiden helemaal af, je hoort geen omgevingsgeluiden meer. Soms kan het echter prettig (of handig) zijn om wel nog iets anders te horen, bijvoorbeeld als je uren aan het musiceren bent. Anders sluit je je wel heel erg af van de buitenwereld. In dat geval ie een semi-open of open koptelefoon voor muzikanten waarschijnlijk een betere keuze.

Bescherming van je koptelefoon

Zeker als je vaak met jouw koptelefoon voor muzikanten onderweg bent (naar een repetitie, naar een optreden, naar een studio-opname) is het aan te raden om hem niet zo maar in een tas te gooien. Ons advies: neem er een speciale case of hoes bij. Dit houdt jouw hoofdtelefoon netjes en er kan niets beschadigd raken. Je verlengt dus de levensduur van jouw koptelefoon. Thuis kan je hem bijvoorbeeld op een speciale houder hangen. Dat voorkomt weer dat hij vies wordt (denk aan koffie of andere drank) en dat hij op de grond valt. 

Koptelefoons voor alledaags gebruik vind je overigens hier, op deze website voor consumenten elektronica: electronicadeals.nl

Kijk hier voor geschikte professionele koptelefoons:

Koptelefoon overzicht Thomann