Hoe werkt een audio interface?

MOSC0027_1

De werking van een audio interface

Een audio interface om aan te sluiten aan een computer of mobiel apparaat zoals telefoon of tablet, zorgt voornamelijk voor de conversie van analoge audio naar digitale audio en vice versa.

Hiervoor beschikt het apparaat over AD en DA converters.

AD = Analoog naar digitaal

DA = Digitaal naar analoog

Hoe nauwkeuriger zo’n converter werkt, des de natuurgetrouwer het resultaat. Goedkope converters maken vaak kleine foutjes, waardoor ze niet op het juiste moment een sample maken. Hierdoor ontstaat jitter, simpel uitgelegd; het nemen van een sample op het verkeerde moment.

Het is dan ook logisch dat hiermee een groot aandeel van de uiteindelijke verkoopprijs van een audio interface wordt bepaald. Des te beter de converters, hoe duurder de interface.

Overigens zijn er ook audio interfaces die alleen digitaal signaal in en uit sturen. Dan gebeurt de conversie zonodig daarna pas door middel van externe converters.

Interne geluidskaart

De interne geluidskaart van een computer is bijna nooit van vergelijkbare kwaliteit als van een goede externe audio interface. Daarom wordt deze bijna nooit gebruikt voor audio opnames. Bovendien hebben interne geluidskaarten bijna nooit een goede microfoon pre-amp, laat staan dat ze beschikken over fantoom voeding, om een populaire condensator microfoon aan te sluiten.

Pre-amp en fantoom voeding

Een goede audio interface met microfoon ingang, moet bij voorkeur beschikken over gebalanceerde ingangen, zoals XLR. Professionele microfoons hebben ook een XLR aansluiting, zodat je deze met een standaard microfoonkakel kunt aansluiten.

Het lage uitgangs-signaal van een microfoon moet worden versterkt tot een verwerkbaar niveau zonder het toevoegen van bijgeluiden als ruis. Dit doet de microfoon pre-amp. Ook alweer een zeer gevoelig en kostbaar onderdeel. Ook hier geldt weer dat goede kwaliteit wat meer kost. Een bedrijf als Focusrite echter, produceert al decennia top kwaliteit microfoon Pre-amp’s voor hun high end apparatuur, waardoor ze deze inmiddels redelijk goedkoop kunnen maken. Vandaar dat hun audio interfaces immens populair zijn.

Maar ook een budget merk als Behringer gebruikt in zijn nieuwe interfaces top kwaliteit pre-amps van Midas, een erg goed merk wat ze simpelweg hebben overgenomen. Zo kunnen ze de 2 werelden mooi met elkaar combineren : goedkope hardware met deels hoogwaardige technologie.

Latency – vertraging

Een van de belangrijkste functies van een audio interface is het maken van opnamen. Aangezien dit vaak spoor voor spoor wordt gedaan, is het belangrijk dat je het materiaal waarover je iets gaat opnemen, gelijk hoort met het signaal wat je gaat opnemen.

De meeste interfaces hebben daarvoor een monitorfunctie, zodat jouw signaal rechtstreeks te beluisteren is, zonder dat het eerst helemaal door de computer heen moet en dus vertraging oplevert.

Wil je echter jouw signaal monitoren met bijvoorbeeld effecten uit de computer, dan heb je een snelle computer nodig met veel RAM geheugen. Daarnaast is er een speciaal protocol wat zorgt voor supersnelle communicatie tussen de audio interface en de computer. Voor Windows gebaseerde systemen heet dit ASIO.

Hieronder staan een aantal erg goede audio interfaces waarmee je topkwaliteit opnames kunt maken.