De belangrijkste gitaarmerken

prs se custom 24

Wat zijn de verschillen?

Er zijn veel gitaarmerken die bekend zijn en gewaardeerd worden door gitaristen over de hele wereld. Sommige van de meest populaire en bekende merken zijn: Fender, Gibson, Ibanez, ESP, PRS, Gretsch, Martin, Taylor, en Rickenbacker. Dit is echter slechts een kleine selectie van de vele geweldige gitaarmerken die er zijn, dus het is belangrijk om te onderzoeken en te vergelijken voordat je een gitaar koopt om er zeker van te zijn dat je het juiste merk en model voor je behoeften kiest.

Belangrijke kenmerken van Fender gitaren

Fender is een van de meest bekende en populaire gitaarmerken ter wereld, en ze zijn beroemd om hun unieke klank en stijl. Een aantal belangrijke kenmerken van Fender-gitaren zijn:

 • Ze worden vaak gemaakt van esdoorn of alder hout, wat leidt tot een heldere en snelle klank met veel sustain.
 • Ze zijn vaak uitgerust met single-coil pickups, wat een scherpe en heldere toon oplevert.
 • Ze hebben een kenmerkende “offset” body-stijl, waarbij de bovenkant van de body lager is dan de onderkant.
 • Ze zijn vaak verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waaronder Sunburst, Natural, en Black.
 • Ze zijn bekend om hun betrouwbaarheid en duurzaamheid, wat ze populair maakt bij professionele en amateurmuzikanten.

Dit zijn slechts enkele van de belangrijkste kenmerken van Fender-gitaren, dus als je meer wilt weten over het merk, is het aan te raden om meer onderzoek te doen en misschien zelfs een aantal Fender-gitaren te proberen voordat je een aankoop doet.

Kenmerken van Gibson gitaren

Gibson is een ander bekend en gewaardeerd gitaarmerk, en ze zijn bekend om hun karakteristieke klank en stijl. Een aantal belangrijke kenmerken van Gibson-gitaren zijn:

 • Ze worden vaak gemaakt van mahonie of kersen hout, wat leidt tot een warme en ronde klank met veel sustain.
 • Ze zijn vaak uitgerust met humbucking pickups, wat een dikke en volle toon oplevert.
 • Ze hebben een kenmerkende “les paul” body-stijl, met een dikke, gesneden bovenkant en twee cutaways.
 • Ze zijn vaak verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen, waaronder Sunburst, Natural, en Heritage Cherry.
 • Ze zijn bekend om hun kwaliteit en stijl, wat ze populair maakt bij professionele en amateurmuzikanten.

Dit zijn slechts enkele van de belangrijkste kenmerken van Gibson-gitaren, dus als je meer wilt weten over het merk, is het aan te raden om meer onderzoek te doen en misschien zelfs een aantal Gibson-gitaren te proberen voordat je een aankoop doet.

Belangrijke kenmerken van Ibanez gitaren

Ibanez is een merk van gitaar dat bekend staat om zijn hoge kwaliteit en zijn unieke ontwerpen. De gitaren van Ibanez zijn populair onder zowel beginnende als ervaren muzikanten vanwege hun aantrekkelijke prijzen en goede prestaties.

Er zijn een aantal kenmerken die typisch zijn voor Ibanez-gitaren. Deze kenmerken zijn onder andere:

 • Een slanke, comfortabele nek: Ibanez-gitaren hebben meestal een slanke nek die gemakkelijk te grijpen is, wat het spelen comfortabeler maakt.
 • Een breed scala aan stijlen en modellen: Ibanez biedt een breed scala aan stijlen en modellen, waaronder klassieke gitaren, elektrische gitaren, bassen en andere soorten gitaren. Dit betekent dat er voor ieder wat wils is.
 • Hoogwaardige componenten: Ibanez gebruikt hoogwaardige componenten in hun gitaren, zoals dunne, snelle nekken, hoogwaardige pickups en stevige brugsystemen. Dit zorgt voor een goede klankkwaliteit en een stabiele toon.
 • Unieke ontwerpen: Ibanez staat bekend om zijn unieke ontwerpen, zoals de Wizard-nek en de Edge-tremolo-brug. Deze ontwerpen geven de gitaren een eigen karakter en klank.

Al met al zijn gitaren van Ibanez gewaardeerd om hun hoge kwaliteit, comfortabele speelervaring en unieke ontwerpen.

ESP gitaren

Esp gitaren zijn elektrische gitaren die worden geproduceerd door het Japanse bedrijf ESP Guitar Company. Deze gitaren zijn vooral populair onder metalmuzikanten vanwege hun duurzaamheid en stevige bouw. Veel ESP-gitaren hebben een scherp, modern ontwerp en zijn uitgerust met hoogwaardige elektronica en pickups, wat resulteert in een krachtige, gedetailleerde geluidskwaliteit.

Er zijn verschillende andere kenmerken van ESP gitaren die belangrijk zijn om te weten. Zo bieden veel van deze gitaren unieke ontwerpen en afwerkingen die niet bij andere merken te vinden zijn. Bovendien zijn ESP-gitaren vaak uitgerust met duurzame hardware, zoals brugsystemen en tuners, die helpen om de gitaar in goede staat te houden en een stabiele stemming te behouden.

Nog een belangrijk kenmerk van ESP-gitaren is dat ze beschikbaar zijn in verschillende modellen en stijlen. Of je nu op zoek bent naar een traditionele solid body elektrische gitaar, of naar een uniek instrument met specifieke kenmerken, ESP heeft waarschijnlijk een gitaar die aan je behoeften voldoet. Bovendien biedt het bedrijf ook custom shop-diensten, waarmee je een gitaar kunt laten maken op basis van je specifieke wensen en eisen.

Belangrijke kenmerken van PRS gitaren

PRS gitaren zijn bekend om hun hoge kwaliteit en hun unieke, elegant ontwerp. Ze worden gezien als een van de beste gitaarmerken ter wereld en worden gebruikt door professionele muzikanten over de hele wereld. Een van de belangrijkste kenmerken van PRS gitaren is hun unieke halsontwerp, dat een comfortabele speelervaring biedt en een heldere, rijke klank produceert. Ook zijn de toetsen van PRS gitaren vaak gemaakt van ebbenhout of andere hoogwaardige materialen, wat bijdraagt aan de kwaliteit van de klank. Ten slotte zijn PRS gitaren bekend om hun schitterende afwerkingen, waardoor ze er niet alleen goed uitzien, maar ook een luxueuze uitstraling hebben.

Hun elektrische gitaren zijn onderverdeeld in verschillende series, zoals de SE Series, S2 Series en Core Series. Binnen deze series zijn er verschillende modellen beschikbaar, elk met hun eigen unieke kenmerken en specificaties.

PRS Guitars biedt ook akoestische gitaren aan. Net als hun elektrische gitaren zijn de akoestische modellen onderverdeeld in verschillende series, zoals de Angelus en Tonare Grand series. Binnen deze series zijn er verschillende modellen beschikbaar, elk met hun eigen unieke kenmerken en specificaties.

Gretsch gitaren

Gretsch is een Amerikaans bedrijf dat in 1883 werd opgericht door Friedrich Gretsch. Het bedrijf is bekend om hun elektrische en akoestische gitaren, en ze hebben een aantal bekende spelers geleverd, zoals Chet Atkins en Brian Setzer. 

In het algemeen zijn Gretsch-gitaren bekend om hun unieke, retro stijl en hun kenmerkende, warme geluid. Veel van hun modellen zijn uitgerust met specifieke kenmerken zoals hun “Bigsby” trillende staartstuk en hun gepolijste metalen “Gretsch” plectrumplaat. 

Elektrische gitaren van Gretsch zijn bekend om hun unieke, vintage stijl en hun warme, rijke geluid. Veel van hun elektrische gitaren zijn uitgerust met specifieke kenmerken, zoals de Bigsby vibrato-tailpiece en de gepolijste metalen Gretsch plectrumplaat. Gretsch biedt een aantal verschillende modellen en series elektrische gitaren, van solide body modellen zoals de G6120 Chet Atkins Nashville en de G5420T Electromatic, tot semi-akoestische modellen zoals de G2622 Streamliner en de G2420T Streamliner. Als u meer wilt weten over de verschillende elektrische Gretsch-gitaren, kunt u het beste naar een muziekwinkel gaan en daar vragen naar de verschillende modellen en hun kenmerken.

Gretsch is ook bekend om hun akoestische gitaren, die net zoals hun elektrische gitaren bekend staan om hun unieke stijl en warme, rijke geluid. Gretsch biedt een aantal verschillende modellen en series akoestische gitaren, zoals de G5021WPE Rancher Penguin en de G5022C Rancher Jumbo Cutaway. Veel van hun akoestische modellen zijn gemaakt van houten lijmconstructies met solide bovenbladen voor extra klankkwaliteit en duurzaamheid. 

Martin gitaren

Martin-gitaren zijn een van de meest populaire en bekende merken van akoestische gitaren. Ze worden al sinds de 19e eeuw gemaakt door de C.F. Martin & Company, een Amerikaans bedrijf dat in 1833 werd opgericht door Christian Frederick Martin. Martin-gitaren staan bekend om hun kwaliteit en hun klassieke, tijdloze design.

Martin-gitaren zijn voornamelijk bekend om hun akoestische gitaren. Dit merk maakt een breed scala aan akoestische gitaren, waaronder dreadnought-gitaren, auditorium-gitaren, grand concert-gitaren, en meer. Ze maken ook sommige elektrische gitaren en bassen, maar de focus van het bedrijf ligt voornamelijk op akoestische instrumenten. 

Taylor gitaren

Taylor Guitars is een Amerikaans gitaarmerk dat bekend staat om hun hoogwaardige akoestische en elektrische gitaren. Het bedrijf is opgericht in 1974 door Bob Taylor en Kurt Listug en is gevestigd in El Cajon, Californië. Taylor maakt gebruik van innovatieve technologieën en materialen om hun gitaren te bouwen en heeft een reputatie opgebouwd als een van de beste gitaarbouwers ter wereld.

Taylor Guitars biedt een breed scala aan gitaren aan, van betaalbare instapmodellen tot high-end professionele gitaren die duizenden dollars kosten.