DAW controller kopen

solid state logic UF8

Wat is het leven in de (home-) studio toch beter geworden sinds de komst van DAW controllers. Terwijl je voorheen nog moest mixen met de muis, wat menig muisarmen tot gevolg heeft gehad, kun je dit tegenwoordig doen met prachtige DAW controllers van merken als Icon, Presonus en SSL.

Ook ondergetekende ging na mijn analoge mengpaneel tijd werken op de computer, en moest mixen met de muis. Ik heb nog een poosje gewerkt met een audio-interface met veel outputs, zodat ik alle sporen toch extern kon mixen. Maar dit woog niet op tegen het gemak van de total recall in de DAW, waarin alles wordt bewaard en je eenvoudig van het ene project naar de andere kunt switchen.

Mijn eerste DAW controller was een Nektar Panorama P1, wat een heel handig en betaalbaar apparaatje bleek te zijn. Hiermee heb ik echter niet lang gestoeid, want al snel had ik door dat het mixen met faders erg prettig was. Echter de kleine faders zonder motors werkten naar mijn smaak niet nauwkeurig genoeg. De volgende stap was dus een iets professionelere DAW controller met langere gemotoriseerde faders. Voorheen heb ik met Logic Pro en erg veel met Cubase gewerkt, maar tegenwoordig doe ik alles met Reaper. Dus ik wilde wel een DAW controller kopen die naadloos met Reaper samenwerkt. Het werd uiteindelijk de Icon QCon Pro G2. Wat een prachtig apparaat, en de faders voelen echt heel erg prettig. De motorisering verloopt goed, naar mijn mening wel ietsjes stroef, maar meer dan goed genoeg voor de prijs. Uiteindelijk was ik er zo blij mee, dat ik er een extender bij heb gekocht, zodat ik 16 faders plus een masterfader direct inzichtelijk heb. Tevens kun je per spoor of per bank van 8 sporen omhoog en naar beneden switchen.

Overigens werkte het apparaat niet helemaal feilloos met Reaper, ondanks dat dit op de website van Icon wel werd vermeld. Op het Reaper forum was echter een oplossing geboden, zodat ik alsnog bijna alle functies van het apparaat kan gebruiken. (Mocht je op deze pagina terechtkomen omdat je hetzelfde probleem ervaart met de Icon Qcon, zoek dan naar Mackie Control Klinke. Dat is de driver die zorgt voor een goede communicatie tussen Reaper en de Icon Qcon Pro G2.)

Andere DAW Controllers

Uiteraard zijn er nog veel meer erg mooie en bruikbare controllers. Een Daw controller kopen is een vrij persoonlijke keuze, maar zoals mijn ervaring laat zien, is het ook belangrijk dat je controleert of de controller goed met jouw DAW samen functioneert. Met Software als Cubase en Logic zal het meestal wel snor zitten, maar gebruik je wat anders: controleer dit goed.

Hieronder staan meerdere goede DAW controllers.